~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................................................................Η2O // science ...άνθρωπος, επιστήμες, έρευνα,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη...
Νίκος Μπελογιάννης
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Hannah Landecker (Χάνα Λάντεκερ) Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

  Κοινωνία και Γενετική Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Πώς τα κύτταρα έγιναν τεχνολογία
Hannah Landecker
Μετάφραση: Ευαγγελία Τόμπορη
Επιστημονική επιμέλεια: Τέλης Τύμπας
360 σελ., 16.5×24cm


ISBN: 978-618-83238-4-1 
τιμή με ΦΠΑ € 18,97


Σήμερα η αναφορά σε καλλιέργειες κυττάρων, ιών και κάθε είδους βιολογικού υλικού δεν προκαλεί καμιά έκπληξη. Πώς όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο, από μια εποχή στην οποία ήταν αδιανόητο πως η ζωή θα μπορούσε να υπάρξει έξω από τα σώματα των οργανισμών, στους δοκιμαστικούς σωλήνες και στις φιάλες των εργαστηρίων; Η Hannah Landecker, διευθύντρια του Ινστιτούτου του UCLA για την Κοινωνία και τη Γενετική, μας ξεναγεί σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα, που άλλαξε την έννοια της αθανασίας και αναπροσανατόλισε την επιστήμη και την τεχνολογία. Μέσα από την παρουσίαση των κύριων βιολογικών και τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα της ιστοκαλλιέργειας κατά τον εικοστό αιώνα, δείχνει ανάγλυφα πόσο επικαλύπτονται τα όρια ανάμεσα στην επιστήμη, την τεχνολογία και την κοινωνία: όταν η ζωή είναι αποσωματοποιημένη και διάχυτη στον χώρο και τον χρόνο –σε ερευνητικά κέντρα και βιομηχανίες– ποια είναι πλέον η έννοια του όρου «βιολογικός»; Η καλλιέργεια της ζωής, μας λέει η Landecker, δεν είναι απλώς μια τεχνική βελτίωση, αλλά μεταβάλλει θεμελιακά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη κατάσταση.
~~~~~~

Η Hannah Landecker (Χάνα Λάντεκερ) είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες (UCLA) και διευθύνει το Ινστιτούτο για την Κοινωνία και τη Γενετική του ίδιου πανεπιστημίου. Η έρευνά της εστιάζει στην ιστορία της βιοτεχνολογίας και των επιστημών της ζωής από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι σήμερα, με έμφαση στις κοινωνικές τους προεκτάσεις και στην επίδρασή τους στον σύγχρονο πολιτισμό. Στο έργο της μελετά ιδίως την αλληλεπίδραση βιολογίας και τεχνολογίας, που είχε ως αποτέλεσμα οι ανθρώπινοι ιστοί και γενικότερα τα ζωντανά κύτταρα να εργαλειοποιηθούν και να εμπορευματοποιηθούν.

__________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου